top of page
IMG_0221-Enhanced-NR.jpg

KOM BIJ ONS LANGS!

Onze activiteiten verrichten wij onder het dak van Centrum voor Sport, Zorg en Welzijn aan de Hovystraat 37 te Veenendaal. Naast ons Boksinstituut vind je hier onder andere Oefentherapie Mensendieck, Parkinson boksrevalidatie, sportoefentherapie, fysiotherapie, sportmassage en een voedingscoach / gewichtsconsulent.

Let op, per 1 augustus 2024 zijn we gevestigd in gebouw "De Stripperij" in het Ritmeesterkwartier! Volg de website en de socials voor nieuws.

Boksinstituut_foto_krant.jpg

DROOM KOMT UIT VOOR BOKSINSTITUUT VEENENDAAL

‘Het brengt ons plezier’ - artikel Rijnpost voorjaar 2022

VEENENDAAL ,,Oké allemaal, begin maar vast rustig met warm worden, dan gaan we zo vol aan de bak.’’ De nieuwe boksschool Boksinstituut Veenendaal zet zich met ruim 60 leden op de kaart. Goran Djokic en Jacq Plaizier runnen sinds augustus 2021 deze boksschool met één doel: mensen mentaal en fysiek beter maken.

door Siem van Eck - Regiosport

De ‘authentieke’ boksschool waar enkel en alleen het vak boksen wordt geleerd, dat is de visie van Goran en Jacq. Goran is al meer dan veertig jaar bezig met de sport boksen: hij begon als amateurbokser en is ook op de olympische spelen geweest. Daarnaast was hij olympisch coach op het hoogste niveau en gaf hij een aantal jaren les bij LaVita. ,,Daar hadden we het naar onze zin”, vertelt zijn partner Jacq. ,,Maar toch hadden we altijd al de droom om een eigen boksschool te gaan beginnen.’’ 

Die droom werd werkelijkheid tijdens de coronaperiode: ,,Toen ging alles dicht, dat heeft ons aan het denken gezet en toen hebben we besloten om voor onszelf te gaan beginnen.’’ Nu een aantal maanden later is de boksschool gevestigd op de Hovystraat 37 in Veenendaal: ,,In augustus hebben we het huurcontract ondertekend, veel vrienden en kennissen zijn met ons mee gegaan. Sommige mensen brengen zelfs de hele straat aan, het groeit langzaam maar gestaag’’, vertelt Jacq. 

 

Goran vervult op dit moment de rol van adviseur. Met zijn jarenlange ervaring als trainer past die rol hem goed: ,,Eerst vond ik het moeilijk om op een wat lager niveau les te geven, ik was wat vaker geïrriteerd. Alleen al snel raakte ik gefascineerd in hoe gedreven mensen kunnen zijn in het sporten. En dan vooral mensen van rond de vijftig en zestig jaar, die hun stinkende best kunnen doen bij trainingen. Dat brengt mij plezier, ik train nu de mensen niet voor een wedstrijd. Maar met de boks- en trainingstechnieken kunnen mensen controle krijgen over hun lichaam, ademhaling en emoties. Het trainen kan mensen op vele manieren helpen, denk aan het overwinnen van je angsten of je te helpen bij het bestrijden van een depressie. Een gezond lichaam is ook een gezonde mindset.’’ 

Jacq sluit zich hierbij aan: ,,Ik noem het altijd het leren kennen van je grenzen en het leren aangeven van je grenzen. Heel veel mensen laten mensen te dichtbij komen of laten zich te veel pushen. Met boksen is het vooral partner werk, je werkt met elkaar. Het is een stukje vertrouwen. Je geeft zelf aan wanneer je wilt stoppen, dus of je bent buitenadem of je wilt juist wat harder slaan.’’

 

,,In onze lessen maken we veel gebruik van het recreatief boksen, tikspelletjes. Hierbij raak je elkaar op de schouders of zachtjes in de buik. Maar niet in het gezicht, dat wordt afgesproken. Ik boks nu zelf zes jaar, alleen ik heb nog nooit gespard. Ik vind dat ook niet leuk om te doen. Want boksen is zoveel meer dan dat, het leert me mijn grenzen op te zoeken en steeds iets verder te gaan. Iemand gaat je slaan, wat ga je doen? Of jij moet iemand slaan, dat is ook een grens waar je overheen moet. Het spel geeft je deze mogelijkheden, juist omdat er duidelijke afspraken worden gemaakt.’’

Natuurlijk heeft boksen ook praktische voordelen, zoals het opbouwen van conditie en het kunnen reageren op bepaalde situaties: ,,Bij ons is de doelstelling van de lessen ‘wordt niet geraakt’, het tegenovergestelde van kickboksen. Je hoeft niet zoveel mogelijk klappen te incasseren, zo werken wij niet. Als een bokser klappen krijgt heeft hij het verkeerd gedaan’’, vertelt Jacq.

 

Hier op de boksschool gaat het om kwaliteit, niet kwantiteit zeggen de twee: ,,Ons doel is: het beter maken van mensen, ze te laten groeien, fysiek en mentaal’’, vertelt Goran. ,,Wij hebben een eigenlijk maar één les en dat is boksles. We werken met verschillende manieren om jouw doel te bereiken, dat begint bij het respect hebben richting je partner. Daarna gaan we focussen op je motoriek, dus hoe beweeg je? Het aansturen van je lichaam vanuit je hersenen. Ook het focussen op je conditie is belangrijk, zowel je uithoudingsvermogen als het kunnen trekken van een sprint. Uit deze drie bronnen moet je kunnen putten. Zodra je deze bronnen beheerst kan je je techniek gaan verbeteren. Iedere stoot bij het boksen heeft wel dertig verschillende observatiepunten, het is heel complex.’’

 

,,We leren hier mensen het vak boksen’’, gaat Jacq verder. ,,Voor beginners is het vaak moeilijk, die zijn ook vaak gefrustreerd of hebben weinig zelfvertrouwen. ‘Ik sta niet eens goed’ hoor je dan vaak, maar dat is bewuste onbekwaamheid. Iedereen begint hier op zijn eigen niveau. Niemand zal hier aangekeken worden met ‘ah, jij kan helemaal niks’, we zijn allemaal op dat punt begonnen. Dat is het leuke aan het sporten in een groep. Alleen ga je harder, samen kom je verder’’, legt de bokser uit. 

,,Wij hebben zeven dagen in de week lessen, we werken met een clubapp en reserveringen met een maximum aantal per les. Zo zorgen we dat iedereen toch genoeg persoonlijke aandacht krijgt. Wat je mee moet nemen? Een fles water, een handdoek en je sportkleren. We hebben kleedkamers en douches en je kan gebruik maken van een kluisje. We hebben twee keer in de week proeflessen en daar kan je je gratis voor opgeven.”

,,O, en neem ook humor mee”, vult Goran aan.

Boksen is uitermate geschikt bij:
ptss, angst-, traumaproblematiek, stress, burn-out
coronaherstel: ademhaling, balans, spiermassa
medisch boksen

_MG_0003.jpg

Ouder en kind boksen

CONTACT FORMULIER

Hovystraat 37, 3904 DZ Veenendaal

Tel.: +31643164454

  • Facebook
  • Instagram

Bedankt voor de inzending!

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN GRATIS PROEFLES

Heb je interesse in onze lessen, maar ben je nog niet helemaal zeker of dit de perfect fit is? Probeer dan een gratis proefles! Klik op "aanschaffen" op het proefles formulier, vul de benodigde gegevens in, en meld je aan voor de eerst volgende proefles! Komen de genoemde tijden niet uit? Neem dan contact op voor een ander moment!

Let op: geboortedatum aangeven als: dd/mm/jjjj

CONTACTGEGEVENS

Boksinstituut Veenendaal

Hovystraat 37

3904 DZ  Veenendaal

info@boksinstituutveenendaal.nl

+31643164454

BEDRIJFSGEGEVENS

Boksinstituut Veenendaal
KvKnr: 58635939
BTWnr: NL001918717B45
IBAN: NL94INGB0007958827

bottom of page